5

5

28 Ocak 2012 Cumartesi

ISPARTA KAMUOYUNA 5 YILDIZLI OTEL DAVASI HAKKINDA DETAYLI AÇIKLAMA

KAMUOYUNDA ODAMIZI YATIRIM KARŞITI GÖSTERMEK ADINA YAPILAN AÇIKLAMALAR SONRASI DETAYLI OLARAK BİLGİ VERME GEREĞİ OLUŞMUŞTUR. KAMUOYUNDA MERAK EDİLEN TÜM SORULARIN CEVABI, ANTALYA ŞUBE BAŞKANI OSMAN AYDIN TARAFINDAN TÜM BİRİM YÖNETİCİLERİNİN KATILDIĞI BASIN TOPLANTISINDA DETAYLI OLARAK VERİLMİŞTİR.

Şubemizce, hinterlandımızda bulunan tüm belediyelerin çarpık kentleşmeye neden olan, ayrıcalıklı imar hakkı veren, kent merkezlerinde kaldığı için değerlenen kamu arazilerin değerinin çok altında bedeller ve/veya çeşitli yöntemlerle satıldıktan sonra belediyelerce, herhangi bir bilimsel ve teknik çalışma yapılmadan, yasa ve yönetmeliklere aykırı, halkın yararına olmayan, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı, ben yaptım oldu mantığı ile yapılan plan değişiklikleri ile mücadele etmiş ve yüzlerce dava açmış, açmış olduğu tüm davalar haklı gerekçelere dayandığı ve yapılan uygulamalar hukuka aykırı bulunduğu için kazanılmış, idarelerce yapılan plan ve plan değişiklikleri iptal edilmiştir..Bu güne kadar Isparta Belediye Başkanının, Yüksek mimar ve bizim üyemiz olması nedeniyle, yanlış yapmayacağına inancımız tam olduğu için Isparta’nın imarı ile ilgili gelişmeleri izlemedik ve müdahale etmedik. Gelinen bu aşamada gördük ki yanılmışız ve müdahale etmek durumunda kaldık.

Şöyle ki;

Son zamanlarda, ülkenin diğer kentlerinde olduğu gibi yasa, yönetmelik, kamu yararı, şehircilik ve planlama esaslarına aykırı, benzer plan değişiklikleri yetki alanımız sınırları içerisinde kalan Isparta da yoğunlaşmıştır. Şubemizce; Isparta Belediyesince herhangi bir bilimsel çalışma yapılmadan, kent bütününün geleceğe yönelik Resmi Kurum alanlarının yeterli olup olmadığı irdelenmeden, kentsel çevresel etkilerinin ne olacağı ile ilgili araştırma ve inceleme yapılmadan, yatırımcıların istekleri doğrultusunda, toplum yararına olmadığı açıkça belli olan ve sadece bu parsel için inşaat yoğunluğu iki kat artırılarak, kat serbestisi getirilerek, plan değişikliği yapılmış ve ticari alan yani otel alanına dönüştürülmüştür. Satıldıktan sonra yoğunluğun iki kat artırılması ve kat serbestisi kararı getirilmesi kamunun yani halkın yararına değil zararınadır. Bu işlemler parsel satışından sonra yapılmıştır. Oysaki arsa kamulaştırılırken otel yapmak için kamulaştırılmamıştır. Arsa Ispartalı’nın verdiği vergilerle resmi kurum alanı PTT alanı olarak kamulaştırılmıştır. Arsa satılırken bu süreç unutulmuş, kimin malı kime, hangi şartlarla satılmıştır? Bu yetmez gibi satıldıktan sonra 2 kat inşaat izni verilmiş, değeri iki kat artırılmıştır. Acaba bu arsa plan değişikliği yapıldıktan sonra ki, yani bu günkü haliyle satışa çıkarılsaydı, aynı paraya mı satılırdı düşünmek gerekir. açıkça kamu zarara uğratılmış, yaratılan rant kamuya dönmemiş yatırımcının cebine girmiştir.

27 Ocak 2012 Cuma

ISPARTA İLİ 2011 NÜFUSU

 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2011 Nüfus Sayımı Sonuçları"nı açıkladı. Buna göre, Isparta'nın son nüfus sayısı 411.245 olarak kayda geçti.

25 Ocak 2012 Çarşamba

VEFAT

Üyelerimizden Mimar Durmuş Özkurt'un dedesi vefat etmiştir. 26 Ocak 2012 öğle namazını müteakip Isparta/Gelendost ilçesi'nde toprağa verilecektir. Merhuma Allah'tan rahmet, tüm aile ve sevenlerine sabırlar dileriz.

Serbest Çalışan Mimarlar Toplantısı- 2012/2.toplantı

'Isparta Belediyesi Lejant Hükümleri Çalışmaları'yla ilgili bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı 15 Şubat 2012 tarihinde Temsilcilik Binamız Toplantı Salonu'nda saat 14:00 'da yapılmıştır.

GELENEKSEL DAVRAZ DAĞI GEZİSİ

Her yıl Ocak ayında yapmakta olduğumuz geleneksel hale gelen Davraz Dağı gezisi ve sucuk-mangal partisini, bu yıl Bölge Toplantısı kapsamında Antalya, Alanya, Manavgat, Serik, Burdur, Gazipaşa, Kumluca, Finike, Kaş, Kalkan, Döşemealtı, Bucak, Gölhisar birimlerimizle beraber yapıyoruz.

29 OCAK 2012-Pazar
10.30 Mimarlar Odası Temsilcilik Binası önünden hareket
12.30 Sucuk-Mangal partisi
15.30 Davraz Dağı'ndan hareket
*teleferik gezisi

23 Ocak 2012 Pazartesi

Şantiye Şefliği (açıklama-1)

Bilindiği gibi, 16.12.2010 tarih, 27787 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “YAPI MÜTEAHHİTLERİNİN KAYITLARI İLE ŞANTİYE ŞEFLERİ VE YETKİ BELGELİ USTALAR HAKKINDA YÖNETMELİK” 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girmiş ve Yönetmeliğin 10 ncu maddesinin 5 nci fıkrası Şantiye şefi, görev yaptığı ilin sınırları dışında başka bir ilde görev üstlenemez ve bu Yönetmelikte belirtilen toplam m2 sınırları aşılmamak kaydıyla aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilir” kuralını içermektedir.

Mimarlar Odası Van Depremi Hasar Tespit Raporu

'Mimarlar Odası Van Depremi Hasar Tespit Raporu'nun tam metni için bağlantı verilmiştir.

http://www.mo.org.tr/_docs/vanhasartespitocak2012.pdf

22 Ocak 2012 Pazar

2 PROJE 2 İTİRAZ


Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) İzmir Kruvaziyer Liman Planı’nda yeralan ticaret alanları ve özellikle alışveriş merkezi tartışma yarattı.


Türkiye TOKİ'ye Bağlanıyor


“Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı”, Başbakanlık-TOKİ İdaresini “tek imar otoritesi” yapmayı hedefliyor. “İleri demokrasi”nin imar düzeninde, yerel yönetimler, şeffaflık ve katılımcılık dışlanarak, bütün imar yetkileri Başbakanlık’ta toplanıyor...